Blanširanje je jednostavna tehnika koju mnogi kuhari koriste kako bi omekšali povrće, te unaprijed skratili njegovo vrijeme kuhanja.

Blanširano povrće možete zalediti, pa kada žurite, brzo ga pripremiti za jelo, kratkim zagrijavanjem.

Blanširanjem povrću održavate teksturu, boju i miris.

U veću posudu stavite vodu na brzo ključanje, pa dodajte sol.

Dok se voda zagrijava, napunite oko tri četvrtine posude ledom, a zatim dodajte dovoljno hladne vode da dođe do vrha hrpe leda.

Kada voda počne da ključa i posuda sa ledom je spremna, izrežite povrće na željenu veličinu.

Najbolje je da ga izrežete neposredno prije kuhanja, jer na taj način povrće neće oksidirati ili se osušiti.

Dodajite povrće u kipuću vodu u porcijama, dovoljno malim da se ne gube mjehurići nastali ključanjem vode.

Kuhajte povrće samo dok se blago skuha, ali da bude dovoljno mekano.

Kako biste provjerili, izvadite jedan komad kašikom, umočite u posudu s ledom da se ohladi, pa probajte.

Čim izvadite gotovo povrće iz šerpe, potopite ga što je prije moguće u posudu s ledom.

Izvadite ga iz posude čim se ohladi.

Na ovaj način ste završili proces blanširanja povrća.

Blanširano povrće kasnije možete pripremati po želji, ali nema potrebe da ga ponovo kuhate.

Možete ga podgrijati, zapeći ili pripremiti za jelo na neki drugi način.