Nar je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijem i vlaknima. Sve to ga čini iznimno zdravim voćem, poželjnim u ishrani svakog čovjeka.

Male membrane u njegovoj unutrašnjosti su jakog, gorkog okusa, a s obzirom na to da su sjemenke najbitnije, najukusnije i najviše doprinose ukupnoj težini voćke, pri kupovini se opredijelite za teže vrste.

Što je teži nar, više ćete soka iscrpiti iz njegove unutrašnjosti. Jedan nar će vam, u prosjeku, obezbijediti 30-60 ml soka, ali sve ipak ovisi o njegovoj težini.

Prije nego pristupite cijeđenju soka, na čistoj kuhinjskoj površini, nožem prerežite nar na pola.

Potom kašikom izvadite njegove sjemenke, pazeći da s njima ne pomiješate i bijele dijelove (membrane) u njegovoj unutrašnjosti.

Stavite sjemenke u blender i miksajte 1 minutu.

Nakon što izmiksate sjemenke, stavite preko jedne posude gazu, a zatim istresite sadržaj iz blendera na gazu.

Sjedinite krajeve gaze i, što jače možete, zavrnite ih i iscijedite sadržaj kroz gazu.

Nakon toga u čaši možete poslužiti čisti sok od nara, bez dodataka.