Krompir-salata može biti napravljena na mnogo različitih načina sa različitim vrstama krompira. Kada kuhate ovo povrće za salatu veoma je važno da bude odgovarajuće konzistencije.

Najprije ogulite krompir, a ukoliko je mladi i želite iskoristiti sve njegove nutrijente, ne morate.

Izrežite ga na polovine ili četvrtine, kako bi bio ujednačeno i brže skuhan

Stavite u šerpu s vodom, količinom dovoljnom samo da ih prekrije.

Stavite 1-2 kašikice soli, zavisno od količine krompira koju kuhate.

Kada voda s krompirom proključa, smanjite temperaturu, dovoljno da voda nastavi pomalo ključati.

Nakon osam minuta zabodite viljušku kako biste provjerili da li je krompir skuhan, ukoliko nije, provjeravajte svakih par minuta, pazeći da se ne prekuha, jer mijenja teksturu salate.

Procijedite krompir u cjediljki, a zatim stavite u šerpu s hladnom vodom.

Ukoliko ga zadržite u toploj vodi, nastavit će se kuhati.

Nakon što je adekvatno skuhan, krompir možete iskoristiti za salatu.