Od davnina je svima već poznato da je mrkva bogat izvor hranjivih tvari, veoma korisnih za zdravlje, zbog čega slobodno može biti okarakterisana kao ljekovita namirnica.

Ovu vrstu povrća možete iskoristiti i za slana i slatka jela, upotrijebiti ju kao dodatak predjelu, glavnom jelu ili prilogu. U koji god obrok da ju uvrstite sigurno nećete pogriješiti, a u nastavku vam nudimo savjet kako da napravite krem supu od mrkve.

U šerpi istopite 2 kašike maslaca, pa dodajte 1 isjeckanu glavicu crvenog luka i 700 gr isjeckane svježe mrkve.

Dodajte jedan litar povrtne supe, jednu naribanu kocku od 2.5 cm đumbirovog korjena i druge dodatke po želji.

Poklopite šerpu i ostavite na vatri da kuha dok mrkva ne omekša.

Nakon što sadržaj bude skuhan, procijedite mrkvu, a zadržite tekućinu u posebnoj posudi.

Čvrsti sadržaj sa malo tekućine stavite u blender i izmiksajte.

Pulsirajte i pomalo dodajite tekućinu po potrebi.

Vratite izmiksani sadržaj s apreostalom tekućinom u šerpu, pa umiješajte 250 ml vrhnja.

Stavite na vatru i konstantno miješajte.

Kada smjesa proključa stavite sol, biber i muškatni oraščić, pa poslužite supu.