Meso često može da bude tvrdo i teško za žvakanje, ali postoji nekoliko načina da ga omekšate i učinite pogodnijim za jelo.

Mariniranje je jedan od najboljih načina da se meso omekša, pa uzmite količinu mesa koju ćete pripremati za jelo, potopite u tečnost sa začinima po želji i ostavite nekoliko sati da odstoji.

Ako pripremate meso za varivo, dodajte jednu kašiku sirćeta u vodu u kojoj će se kuhati meso. Ocat pomaže u procesu mekšanja mesa čineći ga lakšim za žvakanje.

Za odreske, dodajte jednu kašiku octa za vrijeme kuhanja mesa.

Ananas je također veoma dobro sredstvo za mekšanje mesa. U sebi sadrži enzim bromelain koji čini da vlakna u mesu postanu mekša.

Papaja čini čuda pri mekšanju mesa, jer u sebi sadrži enzim papain koji razbija proteine kroz dodatak molekula vode. Sve što trebate je zelena kora nezrele papaje. Ogulite je, dodajte ¼ kašikice soli na svake 2 kašike kore, pa sameljite koru. Kada dobijete gnjecavu smjesu, utrljajte je u meso, što će uveliko utjecati na mehkoću mesa.