Idealan broj za večeru je dvoje - ja i dobar konobar - Nubar Gulbenkian

Dobrodošli na Kuhar.ba

Kuhar.ba je bosansko-hercegovački, odnosno balkanski društveni portal posvećen ljubiteljima bosanske kuhinje, zdrave ishrane i domaćih recepata.

Zašto se besplatno učlaniti u društveni portal kuhar.ba?

  • Razmjena recepata
  • Druženje i stjecanje novih prijatelja
  • Učešće u nagradnim igrama

Već ste član? Prijavite se

Zaboravili ste šifru? Kliknite ovdje!

11.05.2012  Metode kuhanja

Meso često može da bude tvrdo i teško za žvakanje, ali postoji nekoliko načina da ga omekšate i učinite pogodnijim za jelo.

Mariniranje je jedan od najboljih načina da se meso omekša, pa uzmite količinu mesa koju ćete pripremati za jelo, potopite u tečnost sa začinima po želji i ostavite nekoliko sati da odstoji.

Ako pripremate meso za varivo, dodajte jednu kašiku sirćeta u vodu u kojoj će se kuhati meso. Ocat pomaže u procesu mekšanja mesa čineći ga lakšim za žvakanje.

Za odreske, dodajte jednu kašiku octa za vrijeme kuhanja mesa.

Ananas je također veoma dobro sredstvo za mekšanje mesa. U sebi sadrži enzim bromelain koji čini da vlakna u mesu postanu mekša.

Papaja čini čuda pri mekšanju mesa, jer u sebi sadrži enzim papain koji razbija proteine kroz dodatak molekula vode. Sve što trebate je zelena kora nezrele papaje. Ogulite je, dodajte ¼ kašikice soli na svake 2 kašike kore, pa sameljite koru. Kada dobijete gnjecavu smjesu, utrljajte je u meso, što će uveliko utjecati na mehkoću mesa.

Napomena: komentari na stranicama portala kuhar.ba odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala kuhar.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal kuhar.ba zadržava pravo da obriše bilo koji komentar bez najave objašnjenja.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>