Ako ste ikada zbunjeno gledali kokos i pomišljali kako je uopšte moguće doći do unutrašnjosti i iscrpiti nešto, ne brinite, niste sami. Iako možda izgleda da je to teško uraditi, ipak je lakše nego što mislite.

Ako planirate sami pripremiti kokosovo mlijeko (što podrazumijeva blendiranje kokosovog mesa sa sokom i malo vode), morate iscijediti i sakupiti sav sok, probijajući rupu kroz jedno od „očiju“ kokosa (uglavnom postoji jedno mekano) i cijeđenjem soka u posudu ili direktnim otvaranjem kokosa iznad posude. Da biste sebe poštedjeli nereda, najbolja metoda cijeđenja je kroz „oko“ kokosa.

Ostatak je prilično jednostavan. Ako pogledate kokos, primjetićete nesavršenu “ekvator” liniju koja prolazi sredinom kokosa. Uzmite čekić ili tupi dio teškog mesarskog noža i samo lupajte duž te linije, okrečući kokos 3 do 4 puta dok se kokos ne otvori. Ne zvuči toliko komplikovano, zar ne?