Svakodnevnim korištenjem posuđa u kuhinji, logično je da će vaše šerpe, tepsije ili druge vrste posuđa poprimiti drugi izgled i zadržati mrlje od hrane. Ipak, prije nego bacite vaše staro posuđe, pokušajte odstraniti mrlje koristeći neke od metoda koje vam nudimo u nastavku i vratiti posuđu gotovo prvobitni izgled.

Otklanjanje tvrdih mrlji

Za odstranjivanje tvrdih mrlji vrlo su efektivne granulice kamena plavučca.

Pospite ih na površinu posude, a zatim istrljajte grubim dijelom spužvice za posuđe.

Ako je mrlja još uvijek tu, idite na sljedeći korak.

Nanesite na posudu sprej za čišćenje mrlji, prekrijte posudu plastičnom folijom, a zatim ostavite da prenoći.

Nakon što prenoći, skinite foliju i zadržite posudu 20 minuta u rerni zagrijnaoj na 150 °C.

Isključite rernu, izvadite posudu i ostavite da se ohladi.

Nakon toga, potopite aluminijsku posudu u toplu vodu s deterdžentom za suđe i zadržite ju 30 minuta.

Istrljajte sa mrežicom za suđe, isperite i posušite.

Otklanjanje običnih mrlji

Napravite pastu od sode bikarbone i tople vode, a zatim ju nanesite na mrlje.

Zadržite 15-20 minuta, a zatim istrljajte grubim dijelom spužve za posuđe.

Operite toplom vodom s deterdžentom za suđe, a zatim isperite i posušite.

Još jedna od metoda je da stavite jednaku količinu bijelog octa i vode u šerpu, a zatim ostavite na vatru da proključa.

Nakon što proključa, skinite posudu s vatre, a zatim ostavite da se ohladi nasobnoj temperaturi.

Istrljajte spužvicom za suđe potopljenomu toplu vodu s deterdžentom, a zatim ju isperite.