Ako volite okus i aromu limuna, postoji zaista mnogo načina da iskoristite njegovu koru. U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta kako da koru voća bogatog mnogim korisnim nutrijentima uvrstite u vaša jela.

U desertima i umacima…

Naribajte limunovu koru, pazeći da ne uhvatite bijeli sloj ispod nje, koji je gorak.

Stavite ju u plastičnu vrećicu, pa u zamrzivač.

Limunovu koru u ovom obliku možete iskoristiti za različite vrste kolača u čijim receptima se ona navodi kao jedan od sastojaka.

Stavite ju u tijesto za žutu koru, mafine, čajeve, ali i u umake od povrća.

Potrebno je samo ju malo prije korištenja odmrznuti.

Aromatični zaslađivač napitaka…

Veće kriške limunove kore možete stavite i u posudu u kojoj stoji šećer.

Nakon nekoliko dana stajanja, šećer će dobiti aromu limuna, što također možete iskoristiti kao aromatični zaslađivač u različitim vrstama napitaka.

Ulje sa okusom limuna…

Izrežite koru jednog limuna na veće kriške, pa stavite u šerpu sa zagrijanim maslinovim uljem (oko 70 ml).

Zadržite koru, dok se ne natopi uljem.

Najbolje bi bilo poklopiti posudu i ostaviti da prenoći.

Nakon što odstoji, procijedite tečnost.

Ovo ulje možete dodati u supe neposredno prije posluživanja ili ga koristiti pri prženju ribe.