Recite mi šta jedete, pa ću vam reći šta ste - Anthelme Brillat-Savarin

Dobrodošli na Kuhar.ba

Kuhar.ba je bosansko-hercegovački, odnosno balkanski društveni portal posvećen ljubiteljima bosanske kuhinje, zdrave ishrane i domaćih recepata.

Zašto se besplatno učlaniti u društveni portal kuhar.ba?

  • Razmjena recepata
  • Druženje i stjecanje novih prijatelja
  • Učešće u nagradnim igrama

Već ste član? Prijavite se

Zaboravili ste šifru? Kliknite ovdje!

15.06.2010  Sastojci

štapići cimeta i cimet u prahuRiječ cimet (cinnamon) datira u Kineskim spisima čak do 2800 godine prije nove ere. Najpopularnija vrsta cimeta “Cinnamomum zeylanicum” potiče iz Sri Lanke (Cejlona). Latinsko cinnamomum izvodi se iz Hebrejskog i Arapskog pojma amomon, što znači mirisna začin-biljka.

U antičkom svijetu cimet je smatran dragocjenijim od zlata. Drevni Egipćani su koristili cimet u procesu balzamiranja, dok su ga srednjovjekovni ljekari koristili u lijekovima za tretiranje kašlja, promuklosti i upale grla.

Vrste cimeta

Postoje tri glavne vrste cimeta. Cinnamomum zeylanicum ili Cejlonski cimet, Cinnamomum loureirii ili Indonezijski cimet te Cinnamomum cassia ili Kineski cimet.

Cimet od loureirii i cassia drveća je tamniji i jači od cimeta od zeylanicum drveta. Cejlonski cimet je najčešći cimet kod nas.

Uzgoj cimeta

Cimet je tropsko zimzeleno drvo koje pripada porodici lovora. Listovi cimeta su tamno zeleni na vrhu a svjetlije zeleni ispod. Kora je glatka i žućkasta. I kora i lišće daju aromu. Cimet najbolje uspjeva u toploj, vlažnoj, tropskoj klimi na maloj nadmorskoj visini.

Stabla cimeta u plantažama rastu kao malo grmlje, ne više od 3 m, što proizlazi zbog neprestanog podrezivanja da bi se dobila nova kora. Vanjska kora stabla se struže dok se unutarnja kora ostavlja da se osuši i savije u kovrče. Kovrči se onda valjaju da bi se dobili kompaktni štapići koji se sortiraju po debljini, aromi i izgledu.

Upotreba

Cimet se obično koristi kao začin u pripremi kolača i drugih pekarskih proizvoda te pudinga, čokoladnih jela i drugih deserta. Međutim, u zemljama bliskog istoga te u nekim zemljama Afrike, cimet je glavni sastojak Curry-a i drugih slanih jela.

Čuvanje

Štapići cimeta mogu zadržati njihov okus na neodređeno vrijeme. Nažalost, štapiće je teško mljeti pa mnogi kuhari koriste cimet u prahu za kuhanje. Kao i drugi začini u prahu, cimet gubi okus brzo, tako da bi trebao biti kupljen u malim količinama i čuvan daleko od svjetlosti u hermetički zatvorenim posudama.

Ljekovita svojstva

Nedavne studije utvrdile su da konzumiranje malog iznosa cimeta (pola kašičice dnevno) može smanjiti šećer u krvi, kolesterol i trigliceride za čak 20% kod bolesnika tipa II dijabetesa koji ne koriste inzulin.

Smatra se da je cimet i blago sredstvo protiv nadimanja i koristiti se za liječenje mučnine i nadutosti a također se koristi sam ili u kombinaciji za liječenje proljeva – naročito kod dojenčadi zbog svoje blage trpkosti.

Primarni hemijski sastojci ove biljke su cinnamaldehyde, guma, tanin, manitol, Kumarin, i eterična ulja (aldehidi, eugenol, pinen).

Eterično ulje ove biljke je moćan antibakterijski, anti-gljivični, i uterični stimulans.

Napomena: komentari na stranicama portala kuhar.ba odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala kuhar.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal kuhar.ba zadržava pravo da obriše bilo koji komentar bez najave objašnjenja.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*