Komorač je biljka koja se sastoji od glavice sa nekoliko stabljiki, listova i malih sjemenki. Glavica je obično bijele ili svijetlo zelene boje, sa, također zelenom stabljikom i lišćem.

Svaki dio komorača može da se jede, u kombinaciji s drugim dijelovima ili kao zasebne cjeline.

Komorač ima blago slatkast okus i hrskavost sličnu celeru.

Nutrijentima je bogato i nemasno povrće koje možete jesti sirovo ili kuhano, ovisno o vašem ukusu i onome što zahtijeva recept.

Kada kupujete komorač, izaberite svježi, sa čvrstom glavicom, bez mrlji i diskoloracije.

Iskoristite ga brzo nakon kupovine, zbog optimalne svježine i okusa.

Ako niste u mogućnosti da ga iskoristite odmah, zamotajte komorač u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider.

Prije kuhanja dobro operite komorač, odstranite sve nečistoće, a zatim ga posušite.

Odvojite nožem stabljiku od glavice, a zatim otkinite i listove sa stabljike.

Vertikalno prepolovite glavicu i odstranite unutarnje jezgro komorača.

Naravno, po želji možete izrezati komorač i na četvrtine ili tanke trake.

Kuhati ga možete na različite načine, a najčešće se koristi u salatama, supama ili kao prilog uz neko glavno jelo.