Cheesecake sa bobičastim voćem

Služi: 1 osobuPriprema: 25 minuta
Cheesecake sa bobičastim voćem

Sastojci

Bijela čokolada:
300 grama
Mekani sir:
600 grama
Punomasno vrhnje:
284 grama
Šećer u prahu:
50 grama
Maline:
170 grama
Džem od jagoda:
5 kašika
Biskvit keks:
85 grama
Jagoda:
200 grama
Borovnice:
Po želji

Instrukcije

  1. Čokoladu izlomite, pa stavite u posudu iznad šerpe sa ključalom vodom.

  2. Miješajte kašikom dok se ne istopi.

  3. Izmiksajte sir, vrhnje i šećer, pa umiješajte u skoro ohlađenu istopljenu bijelu čokoladu.

  4. Pravougaoni kalup od 900 gr premažite masnoćom, pa ga obložite prijanjajućom plastičnom folijom.

  5. Pomiješajte 50 gr kupina sa 2 kašike džema.

  6. Pola mješavine od sira položite u kalup,pa kupine s džemom.

  7. Pospite preostalom mješavinom od sira, pa uronite kekse.

  8. Poklopite i ostavite oko 6 h da se ohladi ili prenoći.

  9. Ostavite na stranu oko 6 jagoda.

  10. Prepolovite ostatak, pa zagrijte sa preostalim džemom da omekšaju.

  11. Izmiksajte u blenderu ili mikserom, pa protrljajte kroz cjediljku, kako bi se istrijebile sjemenke i napravio preljev.

  12. Dodajte malo vode ako je preljev pregust.

  13. Pri posluživanju pažljivo okrenite gornji dio kalupa prema tanjiru i skinite kalup s kolača.

  14. Odlijepite foliju, prepolovite jagode koje ste ostavili na stranu, pa rasporedite jagode po kolaču sa kupinama i borovnicama.

  15. Prelijte pripremljenim preljevom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.