Čokoladna torta kojoj nećete moći odoljeti

Služi: 1 osobuKuhanje: 35 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladna torta kojoj nećete moći odoljeti

Sastojci

Šećer:
500 grama
Brašno:
400 grama
Kakao:
150 grama
Prašak za pecivo:
3/2 kasicica
Soda bikarbona:
3/2 kasicica
Sol:
1 kašičica
Jaja:
2 komada
Mlijeko:
250 mililitara
Ulje:
125 mililitara
Ekstarkt vanilije:
2 kašičice
Kipuća voda:
250 mililitara
Maslac:
150 grama
Kakao:
400 grama
Šećer u prahu:
17/10 kilogram
Mlijeko:
160 mililitara
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica

Instrukcije

  1. U jednoj posudi pomiješajte sastojke predviđene za koru: šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.

  2. Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju.

  3. Miksajte oko 3 minute električnim mikserom, pa dodajte ključalu vodu i promiješajte kašikom.

  4. Prelijte smjesu u dva okrugla pleha za pečenje od 23 cm.

  5. Pecite 30-35 minuta na 175 °C.

  6. U međuvremenu napravite fil.

  7. Maslac umutite u kremastu masu, pa dodajite naizmjenično kakao i šećer u prahu, pa mlijeko i vaniliju.

  8. Mutite mikserom dok ne izjednačite smjesu i dobijete odgovarajuću teksturu.

  9. Kada se kore ispeku, izvadite ih iz rerne i ohladite, a zatim ih obje podijelite na dva dijela horizontalno.

  10. Između svake kore premažite fil, a ostatkom fila premažite cijelu tortu i po želji ukrasite listićima čokolade, badema ili nekim drugim ukusnim, dekorativnim sastojcima.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.