Čokoladni kolač sa višnjama

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladni kolač sa višnjama

Sastojci

Maslac:
60 grama
Čokolada za kuhanje:
300 grama
Jaja:
1 komad
Šećer u prahu:
55 grama
Smeđi šećer:
45 grama
Brašno:
75 grama
Višnje:
150 grama
Mlijeko:
125 mililitara
Kokos:
65 grama
Crvena boja za hranu:
13/100 kašičice

Instrukcije

  1. U jednu posudu stavite maslac, 50 gr sitno isjeckanih, zrelih višanja i 120 gr čokolade.

  2. Miješajte na umjerenoj temperaturi dok se čokolada ne istopi, a zatim ostavite da se smjesa malo ohladi.

  3. Umutite jaje i dodajte u smjesu od čokolade, a zatim umiješajte i brašno.

  4. Kada dobijete glatku smjesu, prelijte ju u pleh dimenzija 22x7.5 cm, obložen papirom za pečenje.

  5. Pecite 25-30 minuta na 160 °C.

  6. Pola višanja sitno isjeckajte, a ostatak prepolovite.

  7. Pomiješajte ih sa mlijekom i kokosom, pa dodajte i boju za hranu.

  8. Rasporedite smjesu preko kore koja se pekla u rerni.

  9. Pecite 20-25 minuta.

  10. Ostatak čokolade za kuhanje istopite iznad posude sa ključalom vodom i premažite cijeli kolač.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.