Hrskava piletina s rižom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 20 minuta
Hrskava piletina s rižom

Sastojci

Pileći bataci:
1 kilogram
Med:
125 mililitara
Soja sos:
1 kašika
Đumbir:
1 komad
Pržene sjemenke sezama:
1 kašičica
Limun:
1 komad
Vlasac:
2 komada
Korijander:
3 lista
Kuhana riža:
Po želji
Sol:
Po želji
Sok od limuna:
125 mililitara

Instrukcije

  1. Posolite pileće batake i stavite u pleh premazan uljem.

  2. Pecite u rerni na 200 °C 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

  3. U međuvremenu pomiješajte med, limun, soja sos i đumbir.

  4. Kuhajte na umjerenoj temperaturi, uz konstantno miješanje, dok se sos ne zgusne.

  5. Premažite piletinu ovim sosom, pa ju pecite još 10 minuta, dok se blago ne karamelizira.

  6. U tavu stavite izrezane kriške limuna, pa ih pržite dok ne dobiju smeđkastu boju s obje strane.

  7. U posudu s hladnom vodom stavite isjeckani vlasac i zadržite ga 5 minuta, a zatim procijedite.

  8. Piletinu rasporedite na tanjire, a zatim pospite preostalim sosom od meda kojeg ste ranije pripremili.

  9. Preko piletine pospite sjemenke susama, vlasac i korijander.

  10. Poslužite sa skuhanom rižom i kriškama limuna.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.