Italijanski rižoto s povrćem

Služi: 1 osobuKuhanje: 90 minutaPriprema: 20 minuta
Italijanski rižoto s povrćem

Sastojci

Povrtna supa:
700 mililitara
Maslinovo ulje:
2 kašike
Tikvice:
3 komada
Cherry paradajz:
250 grama
Bijeli luk:
1 češanj
Arborio riža:
400 grama
Sok od limuna:
80 mililitara
Bosiljak:
75 grama
Parmezan:
75 grama

Instrukcije

  1. Stavite povrtnu supu u šerpu sa 2 šolje vode, pa prokuhajte.

  2. Nakon što tečnost proključa smanjite temperaturu i ostavite da krčka tečnost nekoliko minuta.

  3. U međuvremenu zagrijte pola od pripremljene količine ulja u tavi, pa dodajte tikvice i paradajz.

  4. Pržite uz povremeno miješanje dok ne dobiju smeđkastu boju.

  5. Prebacite ih u zdjelu.

  6. Zagrijte preostalo ulje u tavi, pa dodajte crveni i bijeli luk.

  7. Kuhajte 2 minute uz povremeno miješanje dok luk ne postane proziran.

  8. Dodajte rižu, kuhajte 1 minutu, a zatim umiješajte limunov sok.

  9. Nakon što smjesa proključa smanjite temperaturu.

  10. Dodajte jednu kutljaču povrtne supe u rižu.

  11. Kuhajte uz povremeno miješanje drvenom kašikom dok riža ne upije tečnost.

  12. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite gotovo svu supu, ostavljajući jednu kutljaču za kuhanje povrća s rižom.

  13. Dodajte mješavinu povrća u rižu sa preostalom supom, pa kuhajte još nekoliko minuta.

  14. Nakon što se riža u potpunosti skuha, skinite smjesu s vatre, pa umiješajte bosiljak, začine po želji i sir, nakon čega možete poslužiti rižoto.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.