Jabuke sa cimetom i mascarpone sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 20 minuta
Jabuke sa cimetom i mascarpone sirom

Sastojci

Limun:
1 komad
Jabuke:
6 komada
Maslac:
50 grama
Smeđi šećer:
45 grama
Klinčići:
6 komada
Desert vino:
250 mililitara
Mascarpone sir:
250 grama
Med:
3 kašike
Cimet:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. Pomiješajte mascarpone sir, med i cimet.

  2. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider na 15 minuta.

  3. U međuvremenu zagrijte rernu na 180 °C.

  4. Naribajte limunovu koru.

  5. Napravite udubljenje u središtu svake jabuke i izvadite srž.

  6. Stavite jabuke u pleh za pečenje, a oko njih limunovu koru, mrvice maslaca, šećer, cimet i klinčić.

  7. Prelijte vinom, pa posudu prekrijte folijom.

  8. Pecite u rerni 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.

  9. Skinite foliju i pecite dodatno 20-25 minuta dok se blago ne karameliziraju.

  10. Nakon što se ispeku, prebacite jabuke u tanjir i prekrijte folijom kako bi ostale tople.

  11. Sok iz posude u kojoj su se pekle jabuke prelijte u tavu i stavite na visoku temperaturu da proključa.

  12. Prelijte sok preko jabuka, a zatim i mješavinu cimeta i mascarponea.

  13. Poslužite jabuke kao desert.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.