Jesenji kolač sa šljivama

Služi: 1 osobuKuhanje: 1 minutaPriprema: 20 minuta
Jesenji kolač sa šljivama

Sastojci

Maslac:
100 grama
Brašno:
350 grama
Soda:
1/4 kašičice
Sol:
1/4 kašičice
Smeđi šećer:
120 grama
Brašno:
125 grama
Jaja:
3 komada
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica
Limunova kora:
2 kašičice
Kiselo vrhnje:
70 mililitara
Šljive:
3 komada
Šećer u prahu:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 200 °C.

  2. Pleh dimenzija 20 x 23 cm premažite maslacem i obložite pergament papirom.

  3. U većoj posudi mikserom umutite brašno, sodu bikarbonu i sol.

  4. U posebnoj posudi umutite maslac i šećer (smeđi i obični).

  5. Dodajte pola smjese od brašna, pa kiselo vrhnje i umutite.

  6. Umiješajte i preostalu smjesu od brašna, pa umutite.

  7. Stavite smjesu u pleh i poravnajte donjim dijelom kašike.

  8. Izrezane šljive pospite s dvije kašike brašna, pa ih stavite na tijesto u plehu.

  9. Pecite u reni oko 30 minuta dok blagone porumeni, pa prekrijte folijom i pecite još 35 minuta.

  10. Kada se kolač ispeče, izrežite ga po želji i pospite šećerom u prahu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.