Kiflice sa đemom

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 60 minuta
Kiflice sa đemom

Sastojci

Mlijeko:
600 mililitara
Germa:
3 kašičice
Sol:
2 kašičice
Šećer:
2 kašičice
Brašno:
1 kilogram
Ulje:
200 mililitara

Instrukcije

  1. Mlijeko, germu, sol i šećer sjediniti, pa ostaviti da u poklopljenoj posudi odstoji 10-15 minuta.

  2. Posebno malo zagrijati 200 ml ulja ( ne bi trebalo biti niti previše toplo, niti hladno), pa dodati u prethodnu mješavinu sastojaka.

  3. Ovoj mješavini postepeno dodavati brašno (oko 1kg) i mijesiti dok ne se ne dobije glatko tijesto, niti previše tvrdo, niti mekano.

  4. Poklopiti posudu i ostaviti da tijesto naraste, oko 45 minuta.

  5. Kada tijesto naraste, podijeliti ga na 4 jednaka dijela, loptice, pa svaku razviti i izrezati na 8 dijelova, kao pizzu.

  6. Svaki dio premazati đemom ili nekim drugim, slanim ili slatkim namazom po želji, a zatim oblikovati kiflice, rolajući širi dio prema tanjem kraju tijesta.

  7. Poredati ih u pleh premazan uljem, ostaviti da odstoje još 15 minuta u plehu, premazati umućenim jajetom, a zatim ih staviti u rernu zagrijanu na 200 °C i peći 20 minuta.

  8. Kada se ispeku, po želji ih uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.