Kiflice sa filom od jabuka i oraha

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 30 minuta
Kiflice sa filom od jabuka i oraha

Sastojci

Jogurt:
200 mililitara
Šećer:
200 grama
Ulje:
150 mililitara
Jaja:
1 komad
Prašak za pecivo:
1 kašičica
Brašno:
3/2 kilogram
Šećer u prahu:
150 grama
Jabuke:
3 komada
Šećer:
3 kašičice
Cimet:
1 kašičica
Mljeveni orasi:
150 grama

Instrukcije

  1. Pomiješajte jogurt, šećer, ulje, jaje i prašak za pecivo.

  2. Dobro izmiksajte, a zatim postepeno dodajite brašno i mijesite tijesto oko 5 minuta dok ne postane glatko.

  3. Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite da malo odstoji.

  4. U međuvremenu kuhajte narendane jabuke sa šećerom.

  5. Kada jabuke dobiju smeđkastu boju dodajte cimet i orahe, sve izmiješajte, pa skinite s vatre.

  6. Tijesto podijelite na tri dijela, pa svaki malo oklagijom razvaljajte.

  7. Svaki razvijeni dio izrežite na 8 dijelova, kao pizzu.

  8. Na širi dio svakog komada stavite malo fila od oraha i jabuka, pa uvaljajte prema unutrašnjosti.

  9. Kiflice poredajte na pleh za pečenje obložen pergament papirom i pecite 30 minuta na 180 °C.

  10. Kada se ispeku, kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.