Krompir i grašak u kremastom umaku

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 5 minuta
Krompir i grašak u kremastom umaku

Sastojci

Krompir:
450 grama
Grašak:
300 grama
Luk:
2 kašike
Maslo:
2 kašike
Brašno:
2 kašike
Sol:
3/4 kašičice
Biber:
1/4 kašičice
Mlijeko:
3/2 solja
Kopar:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. Kuhajte krompir u kipućoj vodi 20 minuta ili dok ne omekša.

  2. Također kuhajte grašaku kipućoj vodi 8-10 minuta ili dok ne bude kuhan.

  3. U međuvremenu zagrijte maslo u loncu, dodajte luk i pecite dok ne omekša.

  4. Umiješajte brašno, sol i biber u tavu s maslom i pirjajte 1 minutu uz konstantno miješanje.

  5. Postepeno dodajite mlijeko pa dovedite do ključanja i kuhajte 2 minute.Pospite sa koprom.

  6. Stavite ocijeđeni krompir i grašak u posudu za posluživanje. Prelijte sa napravljenim umakom, promiješajte i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.