Lazanje od tri vrste sira

Služi: 1 osobuPriprema: 45 minuta
Lazanje od tri vrste sira

Sastojci

12-16 svježih lazanja listova
Za paradajz i patlidžan sos:
4 kašike maslinovog ulja
3 veća patlidžana izrezana na manje komade
2 veće glavice crvenog luka, isjeckane
4 češnja bijelog luka, fino isjeckana
2 x 400 gr paradajza u konzervi
2 kašike paradajz sosa
1 kašikica šećera u prahu
Prstohvat čilija
Šačica svjeeg bosiljka
Malo soja sosa
Za ricotta fil:
500 gr ricotta sira
50 gr ribanog parmezana
2 jaja
¼ kašikice ribanog muškatnog oraščića
Za sos od sira:
500 ml mlijeka
50 gr brašna
50 gr maslaca
100 gr cheddar sira
1 kašikica senfa

Instrukcije

  1. Najprije napravite sos od paradajza i patlidžana.

  2. Zagrijte u tavi jednu kašiku ulja i kuhajte patlidžan u tri serije, dodajući po jednu kašiku ulja za svaku seriju.

  3. Kuhajte dok blago ne omekša i dobije zlatnu boju.

  4. Stavite preostalo ulje u šerpu i kuhajte crveni luk dok ne omekša.

  5. Umiješajte bijeli luk i kuhajte 1 minutu ili više, pa pomiješajte patlidžan sa paradajzom, paradajz sosom, šećerom i čilijem.

  6. Ostavite da proključa, smanite temperaturu i ostavite da krčka 10-ak minuta.

  7. Skinite s šporeta, pa umiješajte soja sos, bosiljak i začine.

  8. Pomiješajte sve sastojke za ricotta fil, zaačinite i ostavite na stranu.

  9. Za sos od sira pomiješajte sve predviđene sastojke i kuhajte na umjerenoj temperaturi, miješajući sve vrijeme dok se ne zgusne i sir istopi.

  10. Stavite jednu kašiku smjese od patlidžana na dno posude za pečenje.

  11. Prekrijte jednim slojem lazanja listova, pa nanesite ricotta fil.

  12. Dodajte drugi sloj lazanja listova, pa patlidan sos.

  13. Ponovo poredajte jedan sloj lazanja listova, pa nanesite sos od sira.

  14. Pecite u rerni na 180 °C oko 1 h.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.