Ledeno nebo

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 40 minuta
Ledeno nebo

Sastojci

Jaja:
7 komada
Šećer:
14 kašika
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Gustin:
6 kašika
Mlijeko:
1200 mililitara
Margarin:
1 pakovanje
Šlag pjena:
2 pakovanja

Instrukcije

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutite sa 7 kašika šećera u čvrsti snijeg.

  2. Dodajte 7 kašika brašna i 1 prašak za pecivo, pa izjednačite smjesu.

  3. Stavite ju u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10-ak minuta na 250 °C.

  4. Kada se potpuno ohladi, koru prelijte sa ½ l vrelog mlijeka.

  5. U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke sa 7 kašika šećera.

  6. Dodajte 6 kašika gustina i malo mlijeka, pa nakon što dobijete glatku smjesu, prelijte ju u 700 ml ključalog mlijeka.

  7. Miješajte na umjerenoj temperaturi dok ne dobijete ujednačenu, gustu masu.

  8. Kada se ova smjesa potpuno ohladi, dodajte margarin i mikserom umutite dok se ne izjednači fil.

  9. Šlag pjenu umutite po uputstvu s vrećice.

  10. Preko kore natopljene mlijekom premažite fil, a zatim i umućenu šlag pjenu.

  11. Ostavite u frižider da odstoji najmanje 2 h, a zatim poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.