Lješnjak torta s nutelom

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 45 minuta
Lješnjak torta s nutelom

Sastojci

Jaja:
7 komada
Brašno:
150 grama
Prašak za pecivo:
1 pakovanje
Isjeckani lješnjaci:
100 grama
Mljeveni lješnjaci:
500 grama
Šećer u prahu:
300 grama
Vanila šečer:
3 pakovanja
Puding od vanilije:
2 pakovanja
Limun:
1 komad
Šećer:
5 kašika
Mlijeko:
800 mililitara
Margarin:
1 pakovanje
Petit keks:
200 grama
Nutela:
200 grama
Slatko vrhnje:
4 decilitra

Instrukcije

  1. Isjeckati lješnjake, staviti u pleh obložen papirom za pečenje i peći 10-ak minuta u rerni na temperaturi od 150 °C.

  2. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg sa 150 gr šećera u prahu.

  3. Iscijediti limunov sok i dodati u snijeg, zatim umiješati 2 kašike brašna, prašak za pecivo i 50 gr mljevenih lješnjaka.

  4. Smjesu preliti u pleh preko ispečenih lješnjaka i peći 35 minuta na 180 °C.

  5. 200 ml mlijeka umutiti sa 7 žumanjaka, 2 pudinga, 2 kašike brašna i šećerom od vanilije.

  6. 600 ml mlijeka zaslađenog sa 5 kašika šećera staviti na platu i prilikom ključanja mlijeka dodati prethodno napravljenu smjesu s pudingom. Fil miješati dok se ne zgusne.

  7. Posebno umutiti margarin sa 150 gr šećera u prahu, dodati u ohlađeni fil s pudingom i mikserom izjednačiti.

  8. Koru torte premazati sa 100 gr nutele, a preko nutele premazati ½ fila. Fil prekriti keksom, preko keksa premazati preostali dio fila, pa opet poredati keks.

  9. Preostalih 100 gr nutele nanijeti preko keksa, cijelu tortu premazati pripremljenim slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.