Losos sa povrćem i kuhanim jajima

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 30 minuta
Losos sa povrćem i kuhanim jajima

Sastojci

Krompir:
750 grama
Mahune:
450 grama
Jaja:
6 komada
Fileti lososa:
600 grama
Cherry paradajz:
250 grama
Zelena salata:
1 svežanj
Komorač:
1 kašika
Crne masline:
75 grama
Vlasac:
1 komad
Limun:
1/2 komada
Bijeli luk:
1 češanj
Bosiljak:
Po želji
Gorušica:
1 kašičica
Vinski ocat:
2 kašike
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
160 mililitara
Fileti inćuna:
4 komada
Ekstra djevičansko maslinovo ulje:
Po želji

Instrukcije

  1. Krompir kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša, pa ga ocijedite.

  2. U međuvremenu stavite u posebnu šerpu slanu vodu da proključa, pa dodajte mahune.

  3. Kuhajte ih dok ne omekšaju, ocijedite, pa isperite pod hladnom vodom.

  4. Jaja također skuhajte.

  5. Vlasac isjeckajte i stavite u blender.

  6. Iscijedite 1 kašiku limunovog soka, dodajte samljeveni bijeli luk, bosiljak, gorušicu, ocat, ulje i inćune.

  7. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu.

  8. U zagrijanu tavu stavite malo extra djevičanskog maslinovog ulja, stavite ribu, pospite je komoračem i pržite nekoliko minuta s obje strane.

  9. Krompir isjeckajte na kocke, a paradajz prepolovite.

  10. Sjedinite paradajz, krompir, mahune i pola smjese koju ste pripremili u blenderu.

  11. Skuhana jaja podijelite na više dijelova i dodajte u ovu smjesu.

  12. Operite i osušite salatu, pa pomiješajte sa preostalim dresingom kojeg ste pripremili u blenderu.

  13. Na tanjir stavite smjesu od krompira, salatu i losos.

  14. Ukrasite crnim maslinama i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.