Musaka od riže i tikvica

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 15 minuta
Musaka od riže i tikvica

Sastojci

Riža:
80 grama
Voda:
158 mililitara
Ulje:
2 kašike
Tikvice:
700 grama
Mladi luk:
250 grama
Bijeli luk:
1 češanj
Bosiljak:
1/2 kašičice
Slatka paprika:
1/2 kašičice
Origano:
1/2 kašičice
Paradajz:
350 grama
Cheddar sir:
500 grama

Instrukcije

  1. Stavite rižu u vodu i kuhajte 20-ak minuta, dok ne omekša.

  2. Kvadratni pleh premažite uljem.

  3. U tavu sa zagrijanim uljem stavite tikvice, mladi i bijeli luk, pa kuhajte 5-6 minuta, dok ne omekšaju sastojci.

  4. Dodajte sol, bosiljak, papriku i origano, pa umiješajte i rižu, paradajz i 250 gr sira.

  5. Nastavite kuhati još nekoliko minuta, pa prebacite u posudu za pečenje.

  6. Pospite preostalim sirom, stavite u rernu i pecite 20 minuta na 175 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.