Norveška torta sa borovnicama

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 30 minuta
Norveška torta sa borovnicama

Sastojci

Jaja:
10 komada
Šećer u prahu:
300 grama
Brašno:
300 grama
Prašak za pecivo:
2 kašičice
Džem od jagoda:
2 kašike
Tučeno vrhnje:
1 litar
Ekstarkt vanilije:
1 kašičica
Šećer:
1 kašičica
Mlijeko:
100 mililitara
Borovnice:
500 grama

Instrukcije

  1. Zagrijati rernu na 200 °C.

  2. Premazati masnoćom kalup dimenzija 20 cm x 30 cm.

  3. U većoj posudi miksati jaja i šećer 8-10 minuta.

  4. Dodati prašak za pecivo i brašno, a zatim metalnom kašikom pažljivo izjednačiti.

  5. Preliti smjesu u kalup i peći u rerni 35 minuta.

  6. Kada se ispeće i ohladi kora, prerežite ju na tri dijela.

  7. Pomiješajte džem sa 1 kašikom tople vode.

  8. Vrhnje umutite sa vanilijom i običnim šećerom.

  9. Jednu koru pospite jednom trećinom od pripremljene količine mlijeka, zatim premažite tanki sloj džema, pa vrhnja i na kraju pospite 150 gr borovnica.

  10. Preklopite borovnice drugom korom i ponovite isti postupak do isteka materijala.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.