Pavlova

Služi: 1 osobuKuhanje: 1 minutaPriprema: 20 minuta
Pavlova

Sastojci

Bjelanca:
6 komada
Šećer:
3/2 solja
Bijeli ocat:
1 kašičica
Kukuruzno brašno:
2 kašičice
Ekstarkt vanilije:
1/2 kašičice
Punomasno vrhnje:
300 mililitara
Šećer u prahu:
2 kašičice
Sok od limuna:
2 komada
Banane:
Po želji
Jagode:
Po želji

Instrukcije

  1. Zagrijte pećnicu na 120 C. Obložite tepsiju folijom. Premažite foliju rastopljenim maslacem i tanko poprašite kukuruznim brašnom. Označite krug u brašnu dijametra 24 cm.

  2. Koristeći električni mikser umutite bjelance u čistoj suhoj zdjeli da dobijete šlag. Postepeno dodajite šećer, 1 po jednu kašiku, muteći nakon svake kašike, dok ne dobijete gustu, bijelu pjenu i dok se šećer ne otopi. Protrljajte smjesu izmedju prstiju - ako osjetite šećer nastavite da mutite dok se šećer potpuno ne otopi.

  3. Dodajte kukuruzno brašno, ocat i vaniliju i umutite dok se sve ne ukombinuje.

  4. Kašikom prebacite smjesu na foliju, koristeći označeni krug kao vodič. Izravnajte strane i vrh Pavlove.

  5. Pecite u pećnici 1,5 sati ili dok baza ne bude suha na dodir. Isključite pećnicu.

  6. Ostavite u pećnici s vratima otvorenim da se baza ohladi u potpunosti. Kada je potpuno hladna, prenesite na tanjir za posluživanje ili spremite u dobro zatvorenoj posudi do upotrebe.

  7. Koristeći električni mikser umutite vrhnje i šećer za glazuru u srednje velikoj zdjeli da dobijete šlag. Kašikom prebacite šlag na vrh Pavlove.

  8. Dodajte sok od limuna u keramičku ili staklenu posudu, pa dodajte kriške banana, jagoda, manga ili drugog voća po želji i izmješajte. Ocijedite komade voća.

  9. Ukrasite Pavlovu voćem i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.