Pita od junetine i kiselog kupusa

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 30 minuta
Pita od junetine i kiselog kupusa

Sastojci

Jufke:
500 grama
Kiseli kupus:
500 grama
Juneće meso:
100 grama
Crveni luk:
1 glavica
Jaja:
3 komada
Mlijeko:
200 mililitara
Pavlaka:
2 kašike
Ulje:
2 kašike
Mješavina začina:
Po želji
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Na vrelom ulju propržiti isjeckani crveni luk, zatim dodati sitno isječenu junetinu i dinstati nekoliko minuta.

  2. Dodati prethodno opran kiseli kupus i dinstati s mesom uz povremeno dodavanje vode, dok kupus ne omekša.

  3. Nakon što tečnost uvrije, dodati mješavinu začina, sol i malo bibera, sve izmiješati i skloniti s vatre.

  4. U posebnoj posudi napraviti preljev: umutiti 3 jaja, 200 ml mlijeka i 2 kašike pavlake.

  5. Dvije spojene jufke staviti u tepsiju premazanu uljem.

  6. Preko gornje jufke staviti dio fila od kupusa i mesa, preklopiti jednom jufkom, ponovo staviti fil, jufku i postupak ponavljati do isteka materijala.

  7. Posljednju jufku premazati napravljenim preljevom od jaja i pavlake, izrezati pitu na kocke i peći 30-ak minuta na 200 °C.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.