Rižoto sa piletinom i šparogama

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 10 minuta
Rižoto sa piletinom i šparogama

Sastojci

Pileći fileti:
600 grama
Pileća supa:
3/2 litar
Maslinovo ulje:
2 kašičice
Crveni luk:
1 glavica
Bijeli luk:
1 češanj
Arborio riža:
400 grama
Suho bijelo vino:
100 mililitara
Šparoge:
1 svežanj
Kora od limuna:
1 kašičica
Sok od limuna:
1 kašičica
Bosiljak:
Po želji

Instrukcije

  1. Pileća prsa stavite u tavu sa zagrijanim uljem i pržite 10-ak minuta s obje strane.

  2. Izvadite pileća prsa iz tave, izrežite i poklopite.

  3. U međuvremenu stavite pileću supu da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da pomalo kuha.

  4. U većoj, težoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, a zatim dodajte isjeckani luk i propržite.

  5. Dodajte bijeli luk i rižu, pa kuhajte 1 minutu uz konstantno miješanje, dok tekućina gotovo ne ispari.

  6. Smanjite temperaturu, a zatim dodajte 1 kutljaču pileće supe i miješajte drvenom kašikom dok tekućina ne ispari.

  7. Postupak ponavljajte dok ne iscrpite sve zalihe supe.

  8. Dodajte šparoge, pa kuhajte 3-4 minute uz konstantno miješanje, dok ne omekšaju.

  9. Na kraju umiješajte piletinu, naribanu limunovu koru i sok.

  10. Pospite listovima bosiljka i poslužite rižu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.