Sacher torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 1 minutaPriprema: 1 minuta
Sacher torta

Sastojci

Čokolada za kuhanje:
120 grama
Maslac:
125 grama
Šećer u prahu:
60 grama
Šećer u prahu:
20 grama
Jaja:
6 komada
Šećer:
125 grama
Šećer:
2 kašike
Brašno:
250 grama

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 175 °C.

  2. Premažite maslacem pokrugli pleh za pečenje od 23 cm i obložite pergament papirom, također premazanim maslacem.

  3. U posudi iznad šerpe sa ključalom vodom istopite 120 gr čokolade za kuhanje, pa ostavite da se malo ohladi.

  4. 125 gr maslaca umutite mikserom u kremastu masu sa 60 gr šećera u prahu.

  5. Umiješajte i istopljenu čokoladu, a zatim postepeno dodajite jedan po jedan žumanjak.

  6. U posebnoj posudi umutite 6 bjelanjaka sa 125 gr običnog šećera u pjenastu masu.

  7. Sjedinite sa čokoladnom mješavinom, pa dodajte brašno i izjednačite smjesu.

  8. Prelijte smjesu u pleh za pečenje.

  9. Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta, ohladite koru, pa ju prepolovite na dva jednaka dijela, horizontalno.

  10. Vodu i šećer stavite da se kuhaju.

  11. Nakon što se tečnost pretvori u sirup, skinite s vatre i umiješajte 2 kašike ruma.

  12. Premažite sirupom obje polovine prerezane kore koja se ispekla.

  13. Slatko od marelice pomiješajte sa jednom kašikom vode i miješajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne i pretvori u kašu.

  14. Umiješajte preostali rum, pa premažite 1/3 te smjese na jednu polovinu kore.

  15. Preklopite ju drugom polovinom, pa premažite ostatkom sirupa, a zatim cijelu tortu premažite preostalom smjesom od kajsija.

  16. Stavite tortu u frižider, a u međuvremenu pripremite preljev.

  17. Čokoladu istopite pa sjedinite sa ključalim slatkim vrhnjem.

  18. Prelijte cijelu tortu ovim preljevom i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.