Tanko tijesto za pizzu

Služi: 1 osobuKuhanje: 10 minutaPriprema: 20 minuta
Tanko tijesto za pizzu

Sastojci

Suha germa:
5/2 kasicica
Šećer:
1/4 kašičice
Topla voda:
180 mililitara
Brašno:
300 grama
Sol:
1/2 kašičice

Instrukcije

  1. Potopiti germu i šećer u mlaku vodu, promiješati i ostaviti da odstoji 8-10 minuta.

  2. U jednu od kuhinjskih posuda pomiješati brašno i sol, dodati smjesu s germom i vodom, pa mijesiti tijesto dok se ne dobije glatka, čvršća smjesa.

  3. Na brašnjavoj površini mijesiti tijesto 2-3 minute i ako je tijesto ljepljivo pospite brašnom ruke ili površinu na kojoj mijesite tijesto, ali ne previše.

  4. Razvaljati tijesto na širinu od 30 cm.

  5. Staviti tijesto u pleh za pečenje premazan uljem, blago uvrnuti rubove tijesta prema unutrašnjosti i dalje posuti tijesto sastojcima po želji.

  6. Pizza se peče 8-10 minuta na 250 °C, dok uvrnuti rubovi tijesta ne dobiju zlatno-smeđu boju

  7. Ovako pripremljeno tijesto bit će tvrđe i hrskavo, a ne mehko i gnjecavo, kao kod većine pizza koje se prave.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.