Torta od bijele čokolade

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 50 minuta
Torta od bijele čokolade

Sastojci

Jaja:
7 komada
Šećer:
5 kašika
Brašno:
1 kašika
Mljeveni orasi:
300 grama
Margarin:
200 grama
Šećer u prahu:
200 grama
Bijela čokolada:
200 grama
Crna čokoalda za kuhanje:
50 grama
Sok od narandže:
80 mililitara

Instrukcije

  1. 3 jaja mikserom umutiti sa 3 kašike šećera, zatim dodati 6 kašika oraha i 1 kašiku brašna, pa polahko, kašikom izmiješati.

  2. Smjesu preliti u okrugli pleh za pečenje i peći 30 minuta na 180 °C.

  3. 200 gr margarina umutiti sa 200 gr šećera u prahu.

  4. Odvojiti 4 žumanjka od bjelanjaka, pa ih dodavati jedan po jedan u margarin, uz neprestano miješanje.

  5. Istopljenu, ohlađenu bijelu čokoladu umiješati u ovu smjesu.

  6. 200 gr mljevenih oraha pomiješati sa 2 kašike šećera, istopljenom crnom čokoladom i sokom od narandže.

  7. Od ove smjese napraviti kuglice veličine oraha.

  8. Osam kašika šećera karamelizirati.

  9. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg sa 6 kašika šećera, pa uz neprestano miješanje dodavati postepeno karamel.

  10. Preko ispečene i ohlađene kore premazati fil od bijele čokolade, zatim poredati kuglice od oraha, lagano ih pritisnuti rukom, pa preko njih premazati snijeg od bjelanjaka.

  11. Tortu ukrasiti ribanom bijelom čokoladom.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.