Ukusna kremasta torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 120 minutaPriprema: 30 minuta
Ukusna kremasta torta

Sastojci

Jaja:
12 komada
Šećer:
17 kašika
Griz:
4 kašičice
Čokolada za kuhanje:
250 grama
Margarin:
1 komad
Mljeveni orasi:
6 kašika
Kakao:
1 kašika
Šlag pjena:
2 pakovanja
Šećer u prahu:
250 grama
Ocat:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Priprema bijele kore:

  2. Umutiti 6 bjelanjaka u čvrsti snijeg, dodavati postepeno 12 kašika šećera i jednu kašikicu octa.

  3. U čvrsto umućen bijeli snijeg dodati 3 kašikice griza, pa kašikom umiješati.

  4. Smjesu preliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 50 minuta na 150 °C.

  5. Priprema crne kore:

  6. Umutiti 6 jaja i postepeno dodavati 6 kašika šećera. Nakon što umutite jaja i šećer, kašikom umiješati malo naribane čokolade, 5 kašika mljevenih oraha, 1 kašiku griza i kakaa.

  7. Smjesu preliti u pleh i peći 40 minuta na 150 °C.

  8. Priprema fila:

  9. 6 žumanjaka umutiti sa 250 gr šećera u prahu, dodati već napravljene 2 šlag pjene i sve umiješati. Smjesu ostaviti u frižider.

  10. I na kraju

  11. 200 gr čokolade rastopiti na pari, dodati fil od žumanjaka i šlaga, pa dobro umiješati. Kada se ohladi ova smjesa, dodati 250 gr margarina, prethodno umućenog sa 2 kašike šećera u prahu.

  12. Na tacnu staviti prvo bijelu koru, premazati je dijelom fila, pa staviti crnu koru i cijelu tortu premazati ostatkom fila.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.