Zeljanica s kajmakom

Služi: 1 osobuKuhanje: 45 minutaPriprema: 60 minuta
Zeljanica s kajmakom

Sastojci

Brašno:
500 grama
Ulje:
50 mililitara
Svježi sir:
500 grama
Špinat:
500 grama
Jaja:
1 komad
Pavlaka:
2 kašike
Mlijeko:
3 kašike
Kajmak:
25 kašika

Instrukcije

  1. U jednu posudu sjediniti 1/2 kg brašna, 1 kašikicu soli i 3 kašike ulja.

  2. Uz postepeno dodavanje mlake vode mijesiti tijesto i kada se dobije glatka, polutvrda cjelina, podijeliti ga na dva dijela.

  3. Oba dijela oblikovati u dvije lopte i ostaviti 30 minuta da odstoji.

  4. Nakon što odstoji, tijesto malo razviti oklagijom, premazati jufke uljem, preklopiti ih (jednu polovinu preko druge) i ostaviti još 20 minuta.

  5. U međuvremenu napraviti fil.

  6. Sjediniti 500 gr svježeg sira, 500 gr očišćenog, isjeckanog špinata, 1 jaje, 2 kašike pavlake i sol, pa sve izmiješati.

  7. Jufke prstima razvući što je moguće tanje, posuti ih napravljenim filom i urolati.

  8. U pleh premazan uljem staviti urolane jufke i peći 40 minuta na 200°C.

  9. Izmiješati 3 kašike mlijeka i 2 kašike kajmaka, zagrijati, pa ovom smjesom preliti ispečenu pitu.

  10. Ponovo je vratiti u rernu i peći još 5 minuta.

  11. Pitu izrezati i poslužiti toplu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.