Ukrotite svoj apetit i vi ste ukrotili ljudsku prirodu - Charles Dickens

Dobrodošli na Kuhar.ba

Kuhar.ba je bosansko-hercegovački, odnosno balkanski društveni portal posvećen ljubiteljima bosanske kuhinje, zdrave ishrane i domaćih recepata.

Zašto se besplatno učlaniti u društveni portal kuhar.ba?

  • Razmjena recepata
  • Druženje i stjecanje novih prijatelja
  • Učešće u nagradnim igrama

Već ste član? Prijavite se

Zaboravili ste šifru? Kliknite ovdje!

Bosanska kuhinja, Glavna jela

http://www.kuhar.ba/recepti/glavna-jela/bosanski-lonac/

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 4-5 sati

Dodao:
Ekipa kuhar.ba

 2
 12210
  1. U lonacu redanje počnite s mesom a zatim red povrća i na kraju začinite. Ponavljajte taj postupak do vrha s tim da lonac ne smije biti pun jer mora kuhati.

  2. Dodajte vodu, prekrijte lonac papirom i zavežite a zatim kuhajte. (Bosanski lonac se ne kuha na kolu)

  3. Kuhajte u pećnici 4-5 sati s tim da je na početku vatra jaka a kasnije slabija.

  4. Izvadite i poslužite.

Sastojci:

  • 2 glavice crvenog luka, nasjeckane
  • 1 glavica bijelog luka, nasjeckana
  • 4 krompira, narezana
  • 3 mrkve, narezane
  • 4 paradajza, narezana
  • 1 1/2 kg govedine, narezane
  • 100 gr mahuna
  • 2 paprike
  • glavica kupusa, manja, narezana
  • patlidžan , narezan
  • peršun
  • sol
  • biber u zrnu
  • 3 dcl vode
Napomena: komentari na stranicama portala kuhar.ba odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala kuhar.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal kuhar.ba zadržava pravo da obriše bilo koji komentar bez najave objašnjenja.

2 responses to Bosanski lonac

  1. Je li ovo bosanski lonac ?

    Dobro. Evo recept za pravo dobar burek iz jedne od popularnih sarajevskih burekdžnica:

    2 veće glavice luka,
    1 ravna supena kašika mljevene paprike,
    1/2 kile trešanja,
    2 češnja bijelog luka,
    4 fileta riječne ribe,
    3 smrekine bobe,
    puter ili ulje za prženje,
    soli i bibera po volji.

    U šerpi na masnoći propržiti sitno sjeckan luk. Čim dobije svijetlo smeđu boju, skloniti šerpu sa vatre i dodati mljevenu papriku, dobro izmješati.

    Zatim dodati otkoštene trešnje, smanjiti vatru i kuhati otklopljeno uz povremeno mješanje dok se trešnje ne raspadnu i puste sav svoj sok (oko sat i po’).

    Onda dodati sitno sjeckan bijeli luk, soli, bibera, i smrekine bobe. Kuhati još oko 15 minuta, zatim dodati riblje filete i nastaviti sa kuhanjem dok fileti ne budu gotovi – 5-10 minuta, zavisi od debljine fileta.

    Uživajte u ovom pravom bureku koji je postao legenda Baščaršije.

  2. Bravo, to je pravi bascarsijski burek.
    Samo moja nana doda i orahove ljuske, da burek bude hrskav.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>