Žučni kamenci su zapravo naslage poput kamenja koje se stvaraju u žučnom mjehuru, a obično nastaju od holesterola. Jetra proizvodi žuč, koja je pohranjena u žučnom mjehuru. Kada jedete, posebno masnu hranu, žučni mjehur cijedi žuč kroz cistični kanal u tankom crijevu. Može se desiti da kamenac uđe u kanal, što uzrokuje napad žučnog mjehura i bol. Dakle, što više jedete hranu koja uzrokuje da mjehur cijedi žuč, veće su šanse da dobijete napad žučnog mjehura.

Hrana koju biste trebali izbjegavati

Uzrok napada žuči kod većine ljudi najčešće je neadekvatna ishrana, a treba izbjegavati namirnice kao što su jaja, svinjetina, luk, perad, mlijeko i mliječni proizvodi , kafa, grejp, narandže, grah, orasi, kukuruz, crveno meso, alkohol, zasićene masti, hidrogenirana ili djelimično hidrogenirana ulja, trans-masti i pržene namirnice.

Ostale potencijalno problematične namirnice koje treba izbjegavati su: crni čaj, čokolada, sladoled, voćni sok, margarin, gazirana pića, voda iz slavine, repa, kupus, cvjetača, zob, pšenica, ječam, raž, umjetna sladila, konzervansi i namirnice poput bijelog brašna.Izbjegavajte pušenje, nemojte se prejedati, niti jesti pod stresom, ako je moguće.

Namirnice koje možete jesti

Namirnice koje obično ne uzrokuju probleme podrazumijevaju repu, krastavce, mahune, bamiju, slatki krompir, avokado, ocat, bijeli luk, ribu, limun, grožđe, jabuke, bobičasto voće, papaju, kruške, omega-3 i biljna ulja.

Sigurna hrana koju, također, možete jesti kada imate žučni kamenac je hljeb, žitarice, tjestenina, riža i krompir. Međutim, važno je da ih pripremate bez ulja i masti. Najbolje piće za doručak bila bi topla limunada.