Način na koji režete meso odražava način na koji živite - Confucious

Dobrodošli na Kuhar.ba

Kuhar.ba je bosansko-hercegovački, odnosno balkanski društveni portal posvećen ljubiteljima bosanske kuhinje, zdrave ishrane i domaćih recepata.

Zašto se besplatno učlaniti u društveni portal kuhar.ba?

  • Razmjena recepata
  • Druženje i stjecanje novih prijatelja
  • Učešće u nagradnim igrama

Već ste član? Prijavite se

Zaboravili ste šifru? Kliknite ovdje!

30.04.2012  Zdravlje

Ako se ne liječi, visok holesterol može dovesti do udara ili srčanih oboljenja, a može se kontrolisati ukoliko obratite više pažnje na vašu ishranu, jer hrana koju jedete i način na koji je pripremate, može direktno utjecati na tip i količinu holesterola u vašem tijelu. Postoje dvije osnovne vrste, HDL ili dobri i LDL ili loši holesterol, a u nastavku vam nudimo načine na koje biste mogli kontrolisati nivo holesterola u krvi i spriječiti zdravstvene probleme koje uzrokuje povišeni holesterol.

Omega 3 masne kiseline

Dokazano je da namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama povećavaju HDL ili dobri holesterol, a riba, tamno zeleno povrće, suncokretovo i kanola ulje sadrže ovu vrstu masnih kiselina.

Mononezasićene kiseline

Ulja za kuhanje mogu predstavljati veliki problem kada je u pitanju povišeni holesterol. Ipak, određena ulja sadrže mononezasićene masti koje su povoljne ako imate povišen holesterol. Uvijek koristite kanola ili maslinovo ulje umjesto maslaca.

Topljiva vlakna

Ne samo da smanjuju nivo LDL-a (lošeg holesterola), već povećavaju i dobri holesterol. Cjelovite žitarice, zob, citrusno voće, mahunarke, jabuke i smeđa riža sadrže topljiva vlakna, pa umjesto prženog mesa ili jaja za doručak, pokušajte za zobenim pahuljicama, jabukama ili narandžama.

Proizvodi od soje

Konzumiranjem nekog od sojinih proizvoda dnevno možete uveliko povećati vaš HDL ili dobri holesterol, što je svakako povoljno za vaše zdravlje.

Izbjegavajte trans masne kiseline

Skoro svaka prerađena hrana sadrži trans masne kiseline ili “djelimično hidrogenizirana ulja”. Pokušajte izbjeći ovu hranu, jer ćete na taj način sniziti loši, a povećati dobri holesterol.

Napomena: komentari na stranicama portala kuhar.ba odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala kuhar.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal kuhar.ba zadržava pravo da obriše bilo koji komentar bez najave objašnjenja.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*