4 začina koja možete koristiti umjesto kurkume

Kurkuma je začin koji ima poseban okus i miris,a koji kuhanjem postaje jači. Prepoznatljiv je i po njegovoj žutoj boji, pa jelima, osim posebnog okusa i mirisa daje i upečatljiv izgled. Najčešće se koristi u pripremi azijskih jela, ali je odličan dodatak i mnogim modernim delicijama. Ako u zadnjem momentu shvatite da nemate kurkumu u vašoj kuhinji, ovaj začin možete zamijeniti i nekim drugim sastojcima.

Gorušica (senf)

Postoje zaista različite vrste gorušice, odnosno senfa, od ljutog do slatkog, a kurkuma se često dodaje kako bi mu dala žutu, upečatljivu boju. Mnoge vrste sjemenki gorušice i praha mogu poslužiti kao zamjena za kurkumu. Svaka će imati poseban okus i boju, pa ćete morati malo eksperimentisati.

Annatto

Annatto je još jedan začin koji se često koristi za dodavanje arome i boje hrani, posebno na području Latinske Amerike. Annatto je sjeme tropskog Achiote stabla i prvobitno se uzgajao s namjerom da se iskoristi kao pigment za boje i druge proizvode. Prokuhajte ¼ čaše vode, umiješajte 1 kašikicu tog začina i kuhajte 30 minuta. Na ovaj način će vaše jelo imati žutu boju koju bi mu obezbijedila kurkuma.

Šafran

Šafran je drevni začin koji također jelima pruža zlatnu boju i ima sličan okus kao kurkuma.Mnogi smatraju da se šafran i kurkuma mogu koristiti naizmjenično u receptima koji zahtijevaju samo jedan od ova dva začina.Šafran je, doduše, skuplji od kurkume,ali ako se desi da u vašoj kuhinji imate ovaj začin, a ne kurkumu, možete ga iskoristiti kao njenu zamjenu.

Neven

Cvijet nevena se suši i melje u žuti prah. Budući da je njegov okus veoma blag, više će vam poslužiti kao zamjena za boju kurkume, a manje za njen okus.Koristite dva do četiri puta više nevena u prahu u odnosu na količinu kurkume za isto jelo.

Ne zaboravite da svaki od ovih začina ima različit okus, a skoro istu boju, pa biste ih trebali birati po vlastitom ukusu, zavisno od toga šta preferirate više.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*