Zamrzavanje morskih plodova

Sve vrste morskih plodova su niskokalorične sa visokim sadržajem kvalitetnih proteina. Bez obzira na morsku hranu koju jedete, obezbijedit ćete sebi važne minerale i masne kiseline koje doprinose vašem zdravlju, a obzirom da je riba kvarljiva, njene neiskorištene ostatke biste trebali što prije zamrznuti. Na ovaj način ćete sačuvati korisne nutrijente i spriječiti razvoj opasnih bakterija koje mogu uzrokovati različita oboljenja.

Pripremanje ribe

Zamrznite ribu u cjelosti ili izrezanu na više dijelova, zavisno od količine koja vam je potrebna. Cijeloj ribi je potrebno više vremena za zamrzavanje, ali i odmrzavanje. Ako više preferirate cijelu ribu, ostavite je u jednom komadu, ali uklonite krljušt i crijeva. Isperite unutrašnjost i kožu, a uklanjanje glave i repa zavisi od vašeg ukusa.

Pripremanje škampi i drugih plodova mora

Prije zamrzavanja isperite škampe i ostavite ih da se osuše na upijajućem papiru. Žive rakove i jastoge skuhajte neposredno prije zamrzavanja. Izvadite ih iz vode i ohladite. Uklonite nejestive dijelove i odvojite meso od tijela prije smrzavanja. Odstranite kapice i kamenice iz ljuske, isperite meso i osušite. Školjke zamrznite sa ili bez ljuske, zavisno od toga šta preferirate.

Pakovanje

Zamotajte cijelu ribu u nekoliko slojeva plastične folije. Filete ili manju ribu možete staviti i u vrećicu koju je potrebno čvrsto zatvoriti, ispuštajući što je više moguće zraka. Na vrećici markerom napišite vrstu ribe i datum kada ste je zamrznuli.

Preporuke

Stavite umotane plodove u plastične posude s poklopcem kako biste ih zaštitili od sušenja. Otkravite ih u frižideru ili u sudoperu punom hladne vode, a vodu mijenjajte svakih 30 minuta dok se riba ne odmrzne potpuno.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*