5 načina da skuhate tikvice

Tikvice su ljetno povrće s tankom kožom i veoma brzo se kuhaju, obzirom da u sebi imaju visok postotak vode. Upravo zbog velike koncentracije vode, tikvice se pirjanjem ili sporim kuhanjem pretvaraju u kašu. U nastavku vam nudimo pet načina da skuhate ovo ukusno povrće.

Blanširanje

Blanširanje je proces koji zahtijeva da se tikvice potope u ledenu vodu odmah nakon što postignu odgovarajuću mehkoću u kipućoj vodi, najčešće nakon 2-3 minute. Ova hladna voda sprječava kuhanje, održava tikvice mekanim, ali ne i prekuhanim.

Kuhanje na pari

Kuhanje tikvica na pari ima prednost nad kuhanjem u vodi, obzirom da se zadržavaju vitamini u tikvici, a ne ostaju u vodi što se dešava nakon njihovog kuhanja ili blanširanja. Stavite ih u metalnu cjediljku iznad šerpe s ključalom vodom i kuhajte na pari 3-5 minuta.

Prženje na roštilju

Prženje tikvica na roštilju daje im blagi dimljeni okus i miris. Premažite izrezane tikvice maslinovim uljem, pa ih pržite na roštilju, na jakoj vatri 2-3 minute s obje strane. Premjestite ih na manje topao dio roštilja i dodatno zadržite 10-ak minuta. Napravite sendvič od prženih tikvica i mesa.

Prženje u tavi, na ulju

Prženje na kriške izrezanih tikvica u tavi s malo ulja oduzet će vam samo 4-6 minuta da bi ovo povrće omekšalo. Dodajte ih nekom drugom jelu od povrća i obezbijeite sebi bogat i ukusan obrok.

Pečenje

Cijele tikvice pecite 30 minuta u rerni na 180 °C. Ako ćete ih peći izrezane na kriške, onda će vam biti potrebno manje vremena, pa je potrebno da ih provjeravate tokom pečenja kako ne bi izgorjele.
Da biste ovo osjetljivo povrće zaštitili i spriječili od zagaranja, a obezbijedili mu hrskavost, pospite ga prezlom posljednjih 5 ili 10 minuta pečenja.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*