Smeđi šećer je jačeg okusa, sa više vlažnosti, često korišten pri pravljenju peciva i glazura. Kada recept zahtijeva ovaj sastojak i nemate ga pri ruci, kao zamjenu iskoristite neki od sastojaka u nastavku.

Napravite vlastiti smeđi šećer

Smeđi šećer je zapravo samo proizvod šećerne trske s okusm melase (koja je sama po sebi nusproizvod šećera). Napravite vlastiti smeđi šećer dodavanjem jedne kašikice svjetlije i dvije kašikice tamnije melase u jednu šolju šećera.

Koristite bijeli šećer

Korištenje bijelog umjesto smeđeg šećera rezultirat će drukčijim, blažim okusom i možda će promijeniti teksturu peciva, ali vrlo malo.

Upotrijebite melasu

Ne preporučuje se za pečenje, ali ako tražite zamjenu u sosu ili marinadi , melasa će im dati prepoznatljiv okus. Dodajite ju postepeno, a po potrebi dodajte i šećer.

Med

Ako nemate melasu, a u vašoj kuhinji se nalazi velika količina meda, iskoristite ga kao zamjenu za smeđi šećer, ali očekujte i drukčije rezultate. Pri pečenju koristite malo manje od jedne šolje meda kao zamjenu za jednu šolju smeđeg šećera i smanjite količinu tečnosti koja se zahtijeva u receptu za 3 kašike.