Blanširanje je proces brzog kuhanja hrane u kipućoj vodi, nakon čega se stavlja u ledenu vodu kako bi se zaustavio proces potpunog kuhanja. Za povrće poput celera, blanširanje ima nekoliko svrhi.
Prije svega, na ovaj način se uništavaju bakterije i enzimi koji uzrokuju kvarenje hrane, nakon čega se ona zamrzava i čuva.
Dalje, blanširanje održava boju povrća, tako da ono neće nakon kuhanja dobiti smeđu ili sivu boju,a i djelimično se skuha, nakon čega je spremno za lakšu pripremu u gotovim jelima kasnije.
Stavite šerpu napunjenu slanom vodom da proključa.
Pažljivo spustite stabljike celera u ključalu vodu.
Kuhajte celer nekoliko minuta dok ne omekša.
Izvadite iz šerpe, pa ga potopite u ledenu vodu.
Nakon što ga posušite papirnim ubrusom, celer je spreman za zamrzavanje, sušenje, dalje kuhanje ili konzumiranje, ukoliko preferirate ovako pripremljeno povrće.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!