Blanširanje je proces brzog kuhanja hrane u kipućoj vodi, nakon čega se stavlja u ledenu vodu kako bi se zaustavio proces potpunog kuhanja. Za povrće poput celera, blanširanje ima nekoliko svrhi.

Prije svega, na ovaj način se uništavaju bakterije i enzimi koji uzrokuju kvarenje hrane, nakon čega se ona zamrzava i čuva.

Dalje, blanširanje održava boju povrća, tako da ono neće nakon kuhanja dobiti smeđu ili sivu boju,a i djelimično se skuha, nakon čega je spremno za lakšu pripremu u gotovim jelima kasnije.

Stavite šerpu napunjenu slanom vodom da proključa.

Pažljivo spustite stabljike celera u ključalu vodu.

Kuhajte celer nekoliko minuta dok ne omekša.

Izvadite iz šerpe, pa ga potopite u ledenu vodu.

Nakon što ga posušite papirnim ubrusom, celer je spreman za zamrzavanje, sušenje, dalje kuhanje ili konzumiranje, ukoliko preferirate ovako pripremljeno povrće.