Uglavnom korišten kao “slatki” začin za poboljšanje okusa hljeba i peciva, mljeveni klinčić, poznat i kao karanfilić, pronalazi svoje mjesto i u mnogim receptima azijskog, afričkog i mediteranskog porijekla. Ima jak miris i okus, pa ga koristite pomalo kako biste spriječili njegovu dominaciju u jelima.
Koristite ga u pečenim dobrima.
Pomiješajte ga s drugim začinima, kao što je đumbir u prahu, cimet i muškatni oraščić, pa iskoristite za pravljenje medenjaka, mafina, hljeba i kolačića.
Mljeveni klinčić možete pomiješati sa umakom od jabuka ili posuti po pečenim kruškama.
Stavite klinčić u supe ili variva kako biste im omogućili bogat, egzotičan okus ili u jela porijeklom sa Bliskog Istoka kao što je varivo od leblebija ili afrička supa od leće. Koristite jednu do dvije kašikice mljevenog klinčića kako biste dali okus jelu, bez prevelike dominacije.
Dodavanjem ovog začina u bijeli ili smeđi umak za piletinu poboljšat ćete oku prženog odreska, ali i pire krompira, pečene govedine ili šunke.
Pomiješajte u napitke poput toplog čaja.
Potopite jednu kašikicu mljevenog klinčića u čašu vode 20 minuta prije cijeđenja kroz cjediljku ili gazu. Zasladite medom ili kombinujte s Chai začinima.