Kako koristiti keramičku tavu za prženje

Korištenjem keramičke tave pri kuhanju izbjeći ćete ljepljivost hrane i zadržati više zdravih nutrijenata u namirnicama koje pržite.

Prije prve upotrebe potopite tavu u vodu i zadržite pola sata.

Posušite je papirnim ubrusom, pazeći da odstranite sve tragove nečistoće.

Stavite u tavu hranu koju ćete pržiti i imajte na umu da u emajlirane keramičke tave nema potrebe dodavati masnoću.

Ovu tavu možete zagrijati na plinu, vatri (roštilju) ili struji, a pri prženju hranu miješajte plastičnom kašikom ili nekim drugim priborom od ove vrste materijala.

Zbog razlike u difuziji toplote, prženje hrane u keramičkoj tavi traje duže nego u metalnoj.

Nakon što se vaše jelo ispeče, skinite tavu sa tople površine, ostavite jelo da se ohladi i poslužite.

Tavu možete očistiti ako je potopite u vodu sa malo deterdženta za suđe i spužvom odstranite mrlje. Za odstranjivanje težih mrlji koristite sodu bikarbonu umjesto deterdženta.

Nemojte u vrelu tavu stavljati hladnu vodu, jer bi se na taj način mogla oštetiti.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*