Korištenjem keramičke tave pri kuhanju izbjeći ćete ljepljivost hrane i zadržati više zdravih nutrijenata u namirnicama koje pržite.

Prije prve upotrebe potopite tavu u vodu i zadržite pola sata.

Posušite je papirnim ubrusom, pazeći da odstranite sve tragove nečistoće.

Stavite u tavu hranu koju ćete pržiti i imajte na umu da u emajlirane keramičke tave nema potrebe dodavati masnoću.

Ovu tavu možete zagrijati na plinu, vatri (roštilju) ili struji, a pri prženju hranu miješajte plastičnom kašikom ili nekim drugim priborom od ove vrste materijala.

Zbog razlike u difuziji toplote, prženje hrane u keramičkoj tavi traje duže nego u metalnoj.

Nakon što se vaše jelo ispeče, skinite tavu sa tople površine, ostavite jelo da se ohladi i poslužite.

Tavu možete očistiti ako je potopite u vodu sa malo deterdženta za suđe i spužvom odstranite mrlje. Za odstranjivanje težih mrlji koristite sodu bikarbonu umjesto deterdženta.

Nemojte u vrelu tavu stavljati hladnu vodu, jer bi se na taj način mogla oštetiti.