Kako napraviti biljni ocat

Ocat od začinskog bilja može doprinijeti boljem okusu vaših jela, a u samo nekoliko koraka možete ga napraviti u vašoj kuhinji.

Bijeli, vinski ocat odličan je u kombinaciji sa blažim biljem kao što je kopar, a jabučni se najbolje prilagođava bilju jačeg okusa, poput bosiljka i kadulje. Ocat jačeg okusa se koristi kao marinada ili preljev, a u blažoj formi je neophodan za hollandaise umak.

Isperite bilje i nježno posušite.

Stavite ga u sterilizovanu teglu ili bocu i do vrha napunite octom.

Ostavite na tamno i hladno mjesto i čuvajte 3 sedmice.

Ako želite jači, bogatiji okus, procijedite ocat, pa bilje koje je stajalo u octu, zamijenite istom količinom svježeg.

Prelijte ocat u čistu posudu sa poklopcem.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*