Nutella je sigurno jedan od najomiljenijih namaza kojeg poželite da vidite na vašem stolu u vrijeme doručka. Iako je dostupna u gotovo svim trgovinama, nutellu možete i sami napraviti u vašoj kuhinji. Sve što vam je potrebno je malo dobre volje i nekoliko sastojaka: 200 gr lješnjaka, 350 gr mliječne čokolade, 2 kašike ulja, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika kakaa, ½ kašikice ekstrakta vanilije i prstohvat soli.

Najprije ispecite lješnjake. Stavite ih u pleh i pecite 15 minuta u rerni na 170 °C, dok ne dobiju smeđu boju.

Nakon toga ih stavite u kuhinjsku krpu i protrljajte, kako biste im skinuli ljusku, pa ohladite.

Čokoladu istopite u posudi koju ćete staviti iznad šerpe sa ključalom vodom, pazeći da posuda ne dodiruje vodu.

Nakon što dobijete glatko istopljenu čokoladu, ostavite ju da se malo ohladi.

Lješnjake sameljite u procesoru za hranu, dodajte ulje, šećer, kakao, vaniliju i sol, pa nastavite miksanje u procesoru dok ne dobijete, koliko je moguće, glatku mješavinu.

Dodajte istopljenu čokoladu, pa nastavite miksanje dok se sve dobro ne izjednači.

Nakon toga procijedite smjesu kako biste odstranili moguće komadiće lješnjaka i dobili finu, glatku nutellu, koja možda bude rijetka dok je topla, ali nakon što se ohladi, nutella će se zgusnuti.