Korisnim nutrijentima iz tikve možete se opskrbiti na različite načine. Jedan od načina da jedete tikvu je da napravite kašu i iskoristite kao umak ili dodatak drugim jelima u receptima.

Da biste napravili kašu, najprije trebate oprati, pa posušiti tikvu papirnim ubrusom.

Izrežite ju na pola i izdubite sjemenke i membrane. Izrežite tikvu na kriške uzdužno, zajedno s korom.

Premažite meso tikve maslinovim uljem.

Poredajte kriške u pleh za pečenje, okrečući stranu s mesom prema tepsiji, pa prekrijte aluminijskom folijom.

Pecite 1 h i 15 minuta na 200 °C, pa okrenite kriške na drugu stranu.

Nastavite pečenje dodatni sat vremena.

Kada se malo ohladi, kašikom izdubite meso tikve, pa izmiksajte u blenderu.

Stavite u gazu, pa procijedite.

Procijeđenu kašu stavite u teglu, pa čuvajte u frižideru do upotrebe.