Kako napraviti perece

Zbog njihovog okusa, ali i zanimljivog oblika, perece su uvijek dobrodošle na kuhinjski stol kao dopuna različitim jelima, iako će zadovoljiti vaš želudac ako ih jedete i same.

Pomiješajte 1 malo pakovanje germe, 400 ml tople vode, po 1 kašiku šećera, soli i meda.

Sjedinite ove sastojke sa 1 kg brašna, pa zamijesite tijesto.

Prebacite tijesto na ravnu površinu posutu brašnom, pa formirajte jednu glatku cjelinu koju ćete podijeliti na više manjih loptica.

Svaku lopticu od tijesta dlanovima razvaljajte kako biste dobili oblik debljeg užeta ili konopca.

Krajeve svakog „užeta“ uvrnite prema unutrašnjosti, kako biste dobili oblik pereca.

Poredajte perece na pleh za pečenje obložen pergament papirom, premažite ih umućenim jajetom i pospite krupniju sol preko njih.

Pecite ih 15-ak minuta u rerni na 200 °C, dok ne porumene.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*