Tijesto za pizzu se priprema s kvascem, pa je potrebno malo vremena da bi naraslo, ali se vrlo lahko mijesi i može se zamrznuti kako bi se iskoristilo kasnije.

Kada imate pripremljeno tijesto za pizzu, sve što trebate uraditi je da stavite paradajz sos, sir i druge sastojke po vašoj želji, te ispečete pizzu u rerni.

Uz savjete i količinu sastojaka koju vam nudimo u nastavku možete napraviti 2 pizze veličine 20 cm.

Stavite 20 gr suhog kvasca u 300 ml mlake vode i miješajte dok se germa ne rastvori, a zatim umiješajte 500 gr prosijanog brašna i miješajte dok se smjesa ne izjednači.

Dodajte 300-500 gr brašna i 1 kašikicu soli, pa mijesite dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Prebacite tijesto na brašnjavu površinu i mijesite 10 do 15 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Stavite tijesto u posudu premazanu uljem, pa ga prevrnite tako da masna strana bude okrenuta prema vama.

Prekrijte posudu plastičnom folijom, ostavite tijesto da odstoji oko 45 minuta na toplom mjestu kako bi nadošlo.

Vratite tijesto ponovo na brašnjavu površinu i malo utapkajte rukama kako bi nestali mjehurići, a smjesa postala manje ljepljiva.

Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Razvaljajte tijesto na dva kruga od 20 cm, iako ovisi o tome koju debljinu pizze preferirate.

Prebacite tijesto za pizzu na pleh premazan uljem, zatim dodajte paradajz sos, sir, gljive i ostale sastojke po želji.

Ukoliko želite, istaknute rubove pizze možete premazati maslinovim uljem, a zatim staviti u rernu zagrijanu na 250 °C i peći svaku pizzu 15-20 minuta.