Ako na pravi način zamrznete voće, mnogo lakše ćete ga moći konzumirati kasnije i iskoristiti u različitim receptima.

Izaberite širok spektar voća različitih boja koje otkrivaju njegove nutritivne vrijednosti. Na primjer, pigment koji daje crvenu boju paradajzu i lubenici je zapravo likopen, koji bi mogao smanjiti pojavu nekih vrsta raka, dok narandžasto- žuti plodovi sadrže beta-karoten koji se pretvara u vitamin A.

Ogulite voće ili uklonite listove i sjemenke, jer nakon što se plod zamrzne, ove dijelove je teško ukloniti i jesti.

Operite voće i posušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja, a zatim stavite u plastičnu vrećicu, ispuštajući sav zrak iz nje.

Na vrećicu markerom napišite datum kada ste zamrznuli voće i čuvajte u zamrzivaču.

Kada želite konzumirati voće koje ste zamrznuli, uzmite ono sa najstarijim datumom, kako biste spriječili njegovo propadanje, pa naprimjer, od smrznutih borovnica možete napraviti mafine, a od mješavine bobičastog voća ili banana ukusne napitke ili deserte.

Nakon što izvadite vrećicu iz zamrzivača, stavite je u jednu posudu kako bi se voće otkravilo.

Ako pravite napitak ili koristite bobičasto voće u desertu, plodove treba odmrznuti samo onoliko koliko je potrebno da se razdvoje jedni od drugih, jer pojedine vrste, kao što su banane, dobiju vrlo kremastu teksturu ako se duže odmrzavaju, što otežava nnjihovu daljnju upotrebu..